Schrijf je vrij! creatief schrijven

renee

Prikkel je fantasie en leer nieuwe schrijftechnieken toepassen. Ontdek hoe je gedachten, associaties en gevoelens aan het papier kunt toevertrouwen. Schrijfervaring of talent is niet nodig om aan Schrijf je vrij! mee te doen: Iedereen kan het!

Schrijf je vrij! voor kinderen

Dat creatief schrijven leuk is, wil ik kinderen graag laten ervaren. Want creatief schrijven gaat over spelen met taal: met letters, woorden en zinnen. Het gaat niet zozeer over spelling, zinsbouw of grammatica, maar schrijven over dat wat in je opkomt. Creatief schrijven prikkelt de fantasie: het leert je out of the box denken, alles kan en alles mag, niks is fout.
Creatief schrijven lijkt wel een beetje op koken. Je kunt een recept gebruiken om een maaltijd te bereiden, maar het kan ook anders. Door te improviseren ontstaan vaak de lekkerste gerechten! Je voegt wat toe of je haalt wat weg, een snufje zout, een beetje peper……een letter, een woord of een zin. Je proeft van de woorden en geniet, het smaakt naar meer! Als je eenmaal aan deze manier van schrijven geroken hebt, is je schrijfhonger vaak niet meer te stillen.
Kinderen brengen steeds meer tijd achter beeldschermen door. Ze tikken vaak, áls ze al schrijven, hun teksten in op de computer, iPad of telefoon. Omdat ik graag ook het schrijven met de pen in ere wil houden, laat ik deelnemers aan mijn schrijfactiviteiten bij voorkeur schrijven met een pen op papier.

Schrijf je vrij! voor het primair onderwijs

De schrijflessen zijn bedoeld voor leerlingen vanaf groep 5 tot en met 8 van het primair onderwijs. In overleg wordt elke les afgestemd op het niveau van de groep. Ook maatwerk is mogelijk, door bijvoorbeeld voor een specifiek overkoepelend thema te kiezen.

Wil je één les om je klas eens te laten proeven aan creatief schrijven? Boek dan de les ‘Ratjetoe’: Van alles wat!

Wil je meerdere lessen creatief schrijven? Kies dan voor het Schrijfmenu.

Meer informatie over lesinhoud en kosten op aanvraag.

Speciaal voor groep 8:

Schrijf een brief aan jezelf over 5 jaar
Leerlingen uit groep 8 staan op de drempel van een nieuw leven: binnenkort gaan ze naar de brugklas. Voorafgaand aan het schrijven van de brief filosofeer ik met de kinderen over hun toekomst. Ze worden zich bewust van hun dromen en verwachtingen t.a.v. het nieuwe leven dat ze te wachten staat. Het schrijven van de brief is op die manier een soort initiatieritueel: afscheid van het oude en verwelkoming van het nieuwe. Elk kind schrijft een brief aan zichzelf over 5 jaar en stopt die brief in een aan zichzelf geadresseerde enveloppe. Over 5 jaar post ik de brief en ontvangt de schrijver van de brief zijn/haar post thuis op de deurmat.

Leerlingen van basisschool Het Podium in Amsterdam:
Gwen: “Ik vond het heel erg leuk omdat het me liet nadenken over de toekomst.” Sam: “Dit ga ik nooit meer vergeten.” Valentijn: “Fijn omdat ik nu veel dingen uit mijn hoofd los kan laten.”Marius: Omdat het een geheim blijft en niemand anders dan ikzelf mijn brief leest, durf ik alles op te schrijven en hoef ik me nergens voor te schamen."  
Duur les: 90 minuten Kosten: € 200,00 inclusief materiaal, Excl. 21% BTW en reiskosten Maximale groepsgrootte: 30 leerlingen

Schrijf je vrij! voor volwassenen

Schrijf over dat wat je raakt en bezighoudt. Houd het voor jezelf of deel het met anderen. Leer nieuwe creatieve schrijftechnieken toepassen en vertrouw gedachten, gevoelens en associaties toe aan het papier. Dat ruimt op in je hoofd: Schrijf je vrij!

Oud deelnemers over Schrijf je vrij!: Nienke: “Ik zeulde zonder dat ik me er bewust van was, zwaarte met me mee. De schrijfopdrachten werkten bevrijdend: ik ben weer in nieuw vaarwater beland!” Rosanne: “De cursus maakte mijn verwachtingen helemaal waar. Het is ontzettend leuk om niet te weten wat de volgende opdracht brengt. Het heeft mij bijzondere momenten en inzichten opgeleverd”. Sabine: "De opdrachten brengen het creatieve schrijfproces op gang. Ik vond het erg leuk om mee te doen!" Aenea: "Door de veilige en vertrouwde sfeer durf je jezelf open te stellen." Marianne: "Ik wist eerst niet zo goed wat ik me erbij moest voorstellen, maar ik ben aangenaam verrast en heb met veel plezier meegedaan."

Bureau Vice Versa organiseert ook schrijfbijeenkomsten waarbij je in een klein groepje speelt met letters,woorden en zinnen. Belangstelling? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Poezie op straat: Maak het mee op locatie!                                                                                                                                                                                                                                              Samen met Anita Middel heb ik drie lessenseries voor het Primair Onderwijs ontwikkeld, waarin poezie centraal staat. De lessen zijn speciaal gemaakt voor groep 3/4, 5/6 of 7/8 en worden gegeven door de eigen leerkracht. Met een voorbereidende les op school, een stadswandeling (onder begeleiding) door het centrum van Zwolle of in de wijken Stadshagen of Assendorp. Alle poeziewandelingen zijn ook als podcastversie te lopen (zonder gids). Voor meer informatie en boekingen bel Renee Nieuwenstein tel 06 51515897, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op https://stadkamer.nl/cultuur/aanbod-onderwijs/maak-het-mee-op-locatie-poezie-op-straat